Kérdések és tévhitek - gerincmentor.hu

Keresés:VideotárÖndiagnózisTudástárKérdések és tévhitekSzótár
Kérdések és tévhitek
Mit takar az az orvosi kifejezés, hogy "valamennyi lumbalis discus kissé laposabb, dehidrált"?
„Valamennyi lumbalis discus kissé laposabb dehidrált” nem takar semmit. Azt jelenti, hogy a porckorongok vizet vesztettek és ezért laposabbak. Ez a folyamat 20 éves kor után elkezdődik mindnyájunknál, önmagában nem jelent betegséget. Helyes ha kérdéseit annak az orvosnak teszi fel, aki a vizsgálatra elküldte, mert az választ tud adni arra kérdésre, hogy összefüggésben állhat-e a leírt elváltozás esetleges panaszaival.
Egy hete érzek intenzív fájdalmat a derekamban...
K: Egy hete érzek intenzív fájdalmat a derekamban, ülés, állás, járás közben, de fekvéskor nem (gond nélkül el is tudok aludni). Ma voltam a háziorvosomnál, aki röntgenre küldött, majd arra ránézve (számomra nem értelmezhető a latin kifejezések tömkelege) azt mondta, hogy a legalsó (ami a tomporom magasságában van) csigolyám "alulfejlett", illetve a "csípő-kápáról" (ha létezik ilyen) is mondott valamit. Ezzel a derékfájdalommal azt mondta, nincs semmi teendőm, de ha akarok, járhatok gyógytornára és úszásra, majd felírt nekem Cataflamot. 26 éves vagyok, soha semmilyen bajom nem volt a hátammal, derekammal, a fájdalom nem sugárzik ki a lábamba, csak egyre úgy érzem, amikor pl. ülök, hogy milyen jó lenne elfeküdni, mert nehéz tartanom magam (pedig 50 kg és 165 cm vagyok!). Viszont kb. 1 hónapja voltam csontkovácsnál (életemben először), aki svédmasszázst adott (fél órán át), majd 1/4 órán át "kiropogtatott" (ún. bonsai kiropogtatással). Ekkor sem volt semmilyen fájdalmam, viszont jelezte, hogy másnap esetleg lehet egy kis izomlázam, ami lett is, a mélyebb izmaimban a gerincem mentén, s konkrétan nem emlékszem, hogy a derekamban is volt-e, de valószínűnek tartom. Akkor viszont egyáltalán nem éreztem fájdalmat, és azóta sem, csak 1 hete kezdődött. Nem igazán tudom, hogy kinek mutassam meg ezek után a röntgenfelvételemet, aki értelmezni is tudja, és nem tudtam meg, mitől fáj a derekam, viszont aggaszt, hogy a röntgenes kisasszony magából kikelve dörmögte magában, hogy reumatológián kellene először kezelni a derékfájdalmamat, és nem egyből rtg-re küldeni, mert most akkora sugárzást kapnak a nemi szerveim, hogy 3 hónapig nem is lehet gyerekem. Hová fordulhatok ezek után?

V: Valószínűleg a csípője kevésbé fejlett, beleértve a csípőízület vápáját. Helytelen, hogy a röntgenes kisasszony a beteg előtt dörmög, de igaza van, hogy a háziorvos küldhette volna reumatológiára. Abban nincs igaza, hogy 3 hónapig nem lehet gyermeke. Helyes lenne, ha az orvosok megfelelő felvilágosítást adnának betegeiknek bajukról, leleteikről. Ez megkönnyítené saját és kollégái dolgát.
Immáron 2. hónapja a csípőm jobb oldalán, hátul a csípőcsontnál igen erős fájdalmat érzek, ami kisugárzik a jobb lábamba egészen a térdemig.
K: Immáron 2. hónapja a csípőm jobb oldalán, hátul a csípőcsontnál igen erős fájdalmat érzek, ami kisugárzik a jobb lábamba egészen a térdemig. Ülő helyzetben a lábfájásomat sokkal jobban érzem, mint a csípő részen. Sokszor folyamatosan mozognom kell, mert nyugalmi helyzetben is fáj a lábam. Van, hogy csak fájdalomcsillapítóval tudok aludni, mert annyira fáj mindkét helyen. Az orvos fizikoterápiát írt fel, ami semmi változást nem hozott. Az Aflamint szedjem napi 2x. Az orvostól semmi magyarázatot nem kaptam, hogy ez mi, miért fáj és hogyan lehet segíteni. Nem nagyon vagyok híve az orvosság szedésének, csak szükség esetén, így nagyon gondolkodom, hogy felkeresek másik orvost, aki talán a fájdalmat kiváltó okot is kezeli, nem csak a fájdalmat. Mi okozhatja a fájdalmamat?

V: A leírt fájdalomnak nagyon sok oka lehet, valószínűleg ülőideg-gyulladása van, de ezt vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani. A magyarázatot orvosától kell kérnie. Helyes, ha másik orvost keres fel.
Porckorongsérv-műtét után 2 héttel fájdalmat éreztem...
K: Porckorongsérv-műtét után 2 héttel fájdalmat éreztem, MRI-re küldtek, és ott megállapították, hogy sikeres volt a műtét, de gyulladás alakult ki. 3 hónapja antibiotikumos kezelés alatt állok. A fájdalmak csökkentek, a kényszeres testtartás megszűnt,de az alvás nagyon nehéz, fél óránként felkelek, a műtéti területen úgy érzem, mintha le lennének tapadva az izmaim. A laboreredmények alapján már a gyulladás eltűnt. Az lenne a kérdésem, hogy az alvás közben a műtéti területen jelentkező feszítő érzés várhatóan mikor vagy mitől szűnik meg?

V: Alvás közben, a műtéti területen érzett feszítő érzés minden valószínűség szerint néhány hónapon belül megszűnik. Érzése, hogy „….mintha le lennének tapadva az izmaim….” valósan írja le a bajt: valóban le lehetnek tapadva az izmai, s ezen gyógytorna, fizioterápia segíthet.
Mit takar az MR vizsgálati lelet dokumentációján található diagnózis: Protrusio disci L.IV?
Az MR-vizsgálati dokumentációján a protrusio disci LIV – azt jelenti, hogy az ágyéki (lumbalis) LIV és LV csigolya közti porckorong a gerinccsatorna felé kitüremkedik. Ez önmagában nem betegség, húszéves korunk után porckorongjaink elhasználódása megkezdődik. Többé-kevésbé mindenkinél kimutatható MR-en porckorongeltérés, egészségesek, panaszmentesek esetében is. A lelettel kapcsolatos kérdésekkel helyes, ha a beteg orvosát keresi meg.
Hogyan előzhető meg a gerincfájdalom ?
A gerincfájdalom lehetőségének a megelőzésének legfőbb eszköze az egészséges életmód: az élettanilag optimális testsúly megtartása, rendszeres mozgás (séta, úszás), a normális, kiegyensúlyozott megterhelést jól viselő általános állapot. Emellett is jelentkezhet átmeneti derék- vagy nyakfájdalom. Ilyen tapasztalat után a következő fájdalmas epizód kivédése a megelőzés legfőbb célja. Ezt szolgálja a gerinciskola: olyan mozgási sémák megtanulása, amelyek révén csökkenteni lehet a gerincre ható erőbehatásokat. Meg lehet és kell tanulni a nagyobb súly célszerű emelését, a gerincet csavaró mozdulatok helyettesítését.
A helyi meleg vagy meleg fürdő jót tesz derékfájás esetén.
Legyünk óvatosak. A meleg lazítja az izmokat és ezért jót tehet, de a gyulladást fokozhatja, s ez ronthatja a betegséget, ha az gyulladásos jellegű. Ne próbálkozzunk meleg kezeléssel, ha a fájdalom nyugalomban is fennáll, vagy a lábba is lesugárzik.
Ha megfájdul a derekam, legjobb, ha betegállományba megyek és lefekszem egy-két napra.
Tűrhető derékfájással csak akkor tanácsos betegállományba menni, ha nehéz fizikai munkát végez. Egyébként a mozgás, napi munkatevékenység inkább jót tesz. Használhat fájdalomcsillapítót, kenőcsöt, tapaszt, átmenetileg derékrögzítőt. Hacsak lehet, maradjon aktív!
Úgy gondolom, hogy a derékfájdalom betegséget jelez, s okát okvetlenül ki kell vizsgáltatnom.
Enyhe, mozgásra, terhelésre jelentkező átmeneti derékfájás 45-50 éves vagy idősebb korban nem feltétlenül igényel kivizsgálást.Mindnyájunk porckorongjai vizet veszítenek, lelapulnak már akár 20 éves korunk után, s gerincünk ennek következtében sérülékenyebbé válik. Legjobb ellenszer, ha izmainkat jó karban tartjuk. Azonban tartós derékfájás, nagyon erős fájdalom esetén forduljunk orvoshoz, főleg, ha ez lábunkba sugárzik.
Nem operáltatom meg porckorongsérvemet, mert a műtét legtöbbször nem segít, vagy a sérv kiújul.
A deréktáji porckorongsérv műtéti eltávolítása, ha megfelelő indokkal végzik, 70%-ban hatásos. 30%-ban valóban előfordul kiújulás, vagy nem kellő eredmény. Porckorongsérv okozta vizelési zavar, lábbénulás, igen erős, nem szűnő, lábba sugárzó fájdalom esetén a műtét mindenképp indokolt.
első < 1  2 > következő

Kérdését a megfelelő szakértő felé továbbítjuk, és válasz esetén értesítjük Önt.

Készítette: Fejlesztés: 
  Impresszum    Magunkról    Jogi útmutató