Keresés:VideotárÖndiagnózisTudástárKérdések és tévhitekSzótár
Tudástár
A bajmegállapítás és a kezelés folyamata
Az orvosok logikusan felépített rend szerint vizsgálják ki a betegeket és rendelik el a kezelést. Az egyik cél, hogy megóvhassák a szükségtelen terheléstől azokat, akik egyszerűen, gyorsan gyógyíthatók. A másik törekvés e mellet, hogy megkapják azok is a megfelelő kezelést, akiknek már bonyolultabb eljárásokra van szükségük.
Hogyan előzhető meg a gerincfájdalom ?
A gerincfájdalom lehetőségének a megelőzésének legfőbb eszköze az egészséges életmód: az élettanilag optimális testsúly megtartása, rendszeres mozgás (séta, úszás), a normális, kiegyensúlyozott megterhelést jól viselő általános állapot. Emellett is jelentkezhet átmeneti derék- vagy nyakfájdalom. Ilyen tapasztalat után a következő fájdalmas epizód kivédése a megelőzés legfőbb célja. Ezt szolgálja a gerinciskola...
Mit tegyen a beteg, mikor forduljon orvoshoz ?
Az emberek fájdalomérzése különböző. Azt a pontot, amikor egy behatást fájdalmasnak érzünk, fájdalomküszöbnek nevezzük. Ez széles határok között mozog, végső soron az egyén élete során szerzett fájdalomtapasztalatai állítják be. Nemcsak a fájdalomérzés küszöbe, hanem a fájdalomtűrő képesség is egyéni. A fájdalom tűrését az is befolyásolja, hogy az érintett személynek milyen fizikai megterhelést kell elviselnie napi tevékenységei során.
Hogyan kezeli az orvos az egyszerű gerincfájdalmat ?
Ha az egyszerű gerincfájdalom nem javul és az orvos vizsgálata nem állapít meg más betegséget, további gyógyszeres kezelést ír elő. Ez lehet egyszerű, nem kábítószer jellegű, de receptköteles fájdalomcsillapító. A gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók azért jönnek szóba, mert a gerincfájdalmat kiváltó tényezők (szalag beszakadása, ideggyök körüli kis bevérzés vagy szöveti ödéma) voltaképp helyi gyulladást kiváltó szöveti sérülések. A gyomorkímélő készítmények ajánlatosak, különösen ha hosszabb időtartamú gyulladáscsökkentő gyógyszerelésre van szükség.
A gerincfájdalom – kérdések és válaszok
A közbeszédben az egyik leggyakoribb panasz a derékfájás. Az angol és a német orvosi nyelv is a testtájék szerint nevezi meg a gerincfájdalmat: derékfájás, hátfájás, nyakfájás. A gerinc egyes szakaszain jelentkező betegségek okozzák a jellemző tünetet: a fájdalmat. Az egyes gerincszakaszok elhasználódása, kopása által okozott fájdalmat egyszerű gerincfájdalomnak nevezzük.
A derék- és hátfájás
A derék- és hátfájás hátterében nemcsak az örökletes tényezôk, hanem a civilizációs ártalmak, mozgásszegény és urbanizációs életmód is megfigyelhető. A téli idôszak beköszöntével gyakoribbá válnak a mozgás szervi panaszok, hiszen a hideg hatására a szer - vezetünk valamint ízületeink érzékenyebben reagálnak a minket érô nagyobb fizikai igénybevételre. Ilyenek lehetnek a különböző téli sportok, házkörüli teendők pl. hó eltakarítás...
Kezelés
Az izomgörccsel járó reumatikus megbetegedések befolyásolására ma már többféle gyógymód létezik, amely a tünetek súlyosságának függvényében lehet gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelés, azaz gyógytorna, vagy egyéb fizioterápiás eljárás, illetve ezek kombinációja. A beteg aktuális állapotától függően ezeket a terápiákat szükség szerint műtét egészítheti ki...Készítette: Fejlesztés: 
  Impresszum    Magunkról    Jogi útmutató