Szótár - gerincmentor.hu

Keresés:VideotárÖndiagnózisTudástárKérdések és tévhitekSzótár
Szótár

A szótárban a derékfájással kapcsolatban előforduló szakkifejezéseket és azok magyarázatát gyűjtöttük össze. Amennyiben nem talál bizonyos kifejezést, kérjük küldje meg a lap alján számunkra.

Kezdőbetű:  A  a    B  C  c  d  E  e  f  g  i  k  l  M  m  n  p  r  s  t  U  v 
ízület
ízület
ízület
Két csont kapcsolódásának a helye. A testrészek mozgatása az ízületeknél lehetséges. Az ízületet általában rostos kötőszövet és porc alkotja.
Baastrup-szindróma
(Bósztrup-~) dán orvosról elnevezett tünetcsoport. Lényege, hogy az alsó ágyéki csigolyák tövisnyúlványai összeérnek, dörzsölődnek, s ez főleg hátrahajláskor okoz fájdalmat.
CT
Számítógépes rétegvizsgálat (komputertomográfia) olyan röntgenvizsgálati eljárás, amellyel rétegről rétegre haladva (mintegy "felszeletelve") nagyon részletesen lehet ábrázolni a vizsgált szerv szerkezetét, a benne lévő eltéréseket.
can. - canalis
csatorna
caud. - caudalis
alsó, a fejjel ellentétes irányba eső
cent. - centralis
központi
cran. - cranialis
koponyával kapcsolatos v. a fej irányában lévő
csigolyaív
a csigolyatest mindkét oldaláról hátrafelé kiinduló csontos ív. Az ívek a gerinccsatornát fogják körül, s hátul a tövisnyúlványban egyesülnek. A tövisnyúlványok csúcsai derekunkon, hátunkon, nyakunkon tapinthatók.
előző < 1  2  3  4  5  6  7  8  9 > következő

A  derékfájással kapcsolatban előforduló tévhiteket és kérdéseket gyűjtöttük össze. Amennyiben van kérdése, kérjük a lap alján ossza meg velünk!

Készítette: Fejlesztés: 
  Impresszum    Magunkról    Jogi útmutató