Szótár - gerincmentor.hu

Keresés:VideotárÖndiagnózisTudástárKérdések és tévhitekSzótár
Szótár

A szótárban a derékfájással kapcsolatban előforduló szakkifejezéseket és azok magyarázatát gyűjtöttük össze. Amennyiben nem talál bizonyos kifejezést, kérjük küldje meg a lap alján számunkra.

Kezdőbetű:  A  a    B  C  c  d  E  e  f  g  i  k  l  M  m  n  p  r  s  t  U  v 
Ankylotizáló spondylitis (Spondylitis ankylopoetica)
A gyulladásos ízületi betegség egy fajtája, mely a gerinc és a sacroiliacalis ízület krónikus gyulladását okozza. Ezen területek krónikus gyulladása a gerinc és a környező szövetek fájdalmát merevségét okozza. Az idő előrehaladtával a gerinc krónikus gyulladása (spondylitis) a csigolyák teljes összecsontosodásához vezethet. (ezt a folyamatot ankylosisnak nevezik)
a. - arteria
verőér
aa. - arteriae
verőerek
agyvíz
Liquor (ejtsd: likvor). Az agykamrákat és az agyburkok alatti teret kitöltő, valamint a gerincvelőt körülvevő mintegy 130-150 ml folyadék. Fontos szerepet játszik az agy és a gerincvelő mechanikai védelmében.
ang. - angulus
szöglet
ant. - anterior
elülső
art. - articulatio
ízület
arthritis
Az ízületek gyulladásos megbetegedése, amelynek több formáját különítik el.
arthrosis
Degeneratív ízületi megbetegedés, mely az ízületi porc pusztulásával jár. Az életkor előrehaladásával gyakrabban fordul elő.
atrófia
sorvadás
első < 1  2  3  4  5  6  7  8  9 > következő

A  derékfájással kapcsolatban előforduló tévhiteket és kérdéseket gyűjtöttük össze. Amennyiben van kérdése, kérjük a lap alján ossza meg velünk!

Készítette: Fejlesztés: 
  Impresszum    Magunkról    Jogi útmutató