Szótár - gerincmentor.hu

Keresés:VideotárÖndiagnózisTudástárKérdések és tévhitekSzótár
Szótár

A szótárban a derékfájással kapcsolatban előforduló szakkifejezéseket és azok magyarázatát gyűjtöttük össze. Amennyiben nem talál bizonyos kifejezést, kérjük küldje meg a lap alján számunkra.

Kezdőbetű:  A  a    B  C  c  d  E  e  f  g  i  k  l  M  m  n  p  r  s  t  U  v 
gyógytorna
Szakképzett gyógytornász irányításával végzett speciális torna. Célja a megbetegedések gyógyulásának elősegítése, a fenyegető szövődmények megelőzése, illetve a megromlott egészség lehetőség szerinti helyreállítása.
inf. - inferior
alsó
int. - internus
belső
intervertebralis kisízületek
csigolyák közti ízületek. A csigolyákat nemcsak a porckorongok, hanem a csigolyaívek hátsó részéről kiinduló ízületi nyúlványokat összekötő ízületek is stabilizálják, ugyanakkor mobilissá teszik. A porckorong lepusztulása esetén ezeknek az ízületeknek a porcfelszínei egymáshoz képest elcsúszhatnak, az ízületek instabillá, sérülékennyé válnak. „Rossz mozdulatra” rándulhatnak, tokjuk becsípődhet, duzzanatuk szűkítheti a gerinccsatornát, irritálhatja a csigolyaívek közti lyukon, a foramenen kilépő ideggyököt, ami lábba sugárzó fájdalmat is okozhat.
isiász
Idegzsába, a deréktájtól lefelé, az alsó végtagba sugárzó fájdalom.
keresztcsont
sacrum (szakrum): öt összecsontosodott csigolya alkotja a gerincoszlop alsó szakaszán
keresztcsonttáji (Sacralis)
A sacrumhoz (keresztcsonthoz) tartozó. A sacrum a gerincnek az ágyéki csigolyák és a farkcsigolyák közötti öt összecsontosodott csigolyából álló szakasza. A keresztcsonti csigolyákat S-el jelölik S1-től S5-ig. A megfelelő kilépő idegeket S1-től S5-ig.
kyphosis
(kifózis): a háti gerinc domború íve: a deréktájon a domborulat kóros.
lat. - lateralis
oldalsó
lggll. - lymphoglandulae
nyirokmirigyek
előző < 1  2  3  4  5  6  7  8  9 > következő

A  derékfájással kapcsolatban előforduló tévhiteket és kérdéseket gyűjtöttük össze. Amennyiben van kérdése, kérjük a lap alján ossza meg velünk!

Készítette: Fejlesztés: 
  Impresszum    Magunkról    Jogi útmutató